themartinblog.com

Устройство на ръчна скоростна кутия

Дата на публикация: 19.03.2018

По своята същност предавателната кутия представлява редуктор , който има няколко степени на работа предавки или скорости.

Ако желаете да помогнете на Уикипедия, използвайте опцията редактиране в горното меню над статията, за да нанесете нужните корекции.

Те са в съответните зъбни предавки, но се въртят свободно спрямо задвижващия вал. Изборът на предавателно число се определя чрез "блокиране" на колело, водило или корона от даден планетен механизъм , посредством съединител или спирачка. Монтирането на предавателна кутия в превозните средства се налага, поради това, че двигателите с вътрешно горене имат неподходяща за използване при автомобилите външно- честотна характеристика.

За разлика от старите коли, зъбните колела в съвременните предавателни кутии са в постоянно сцепление. Състои се от външен, вътрешен и междинен пръстен, пружини и фиксиращи щифтове обикновено 3 на брой.

Зъбната двойка за всяка една от предавките е постоянно зацепена с изключение на предавката за задна скорост , като едното от колелата се върти свободно върху вала, на който е монтирано. Обратно на тях, малките правят повече обороти ъглова скорост , но предават по-малко сила.

Броят на двойките съответства на броя на предавките на кутията. Целта на една скоростна кутия е да предава сила или обороти от двигателя към задвижващите колела на автомобила посредством валовете. Броят на двойките съответства на броя на устройство на ръчна скоростна кутия на кутията. По своята същност предавателната кутия представлява редукторкойто има няколко степени на работа предавки или скорости.

Когато машината тръгва или се изкачва по височина нагоре, когато автомобилът се движи по склон надолу или на равна отсечка.

За да се предаде въртеливо движение на вала с помощта на скоростния лост плюс няколко съединители и синхронизатори, зъбното колело на съответната предавка се обездвижва спрямо вала и започва да се върти заедно с него.

Устройство на ръчна скоростна кутия

Когато водачът иска да спре взаимодействието между двигателя и трансмисията, той натиска педала на съединителя често наричан амбриаж.

В предавателните кутии се използват цилиндрични зъбни колела с наклонени зъби. При автомобилите с преден, надлъжно разположен двигател и задно задвижване механичните предавателни кутии са тривалови.

Предавките в старите автомобили са били само три плюс една за заден ход. Но в този случай се загубва лостовия ефект и съответно силата, която се насочва към движещите колела.

  • Неговата задача е да обърне посоката на въртене на задвижващия вал, докато разпределителният продължава да се върти в същата посока. До средата на те години повечто механични предавателни кутии са четиристепенни, а впоследствие пет- и шестстепенни.
  • До средата на те години повечто механични предавателни кутии са четиристепенни, а впоследствие пет- и шестстепенни. Съществува и едно бездействащо зъбчато колело , което не е на валовете като останалите, а само посредничи при зъбната предавка на задната скорост.

Прегледи Преглед Редактиране Редактиране на кода История. Вашият коментар Отказ Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Статии без посочени източници Статии за устройство на ръчна скоростна кутия.

Статии без посочени източници Статии за редактиране. Тяхната скоростна кутия изглежда като произведение на инженерното изкуство. Вашият коментар Отказ Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Top Articles

За да се намали напълно триенето вътре в скоростната кутия, всички нейни предавки и компоненти се намират в среда от специално трансмисионно масло. Въпросната информация може да е непълна, неточна или изцяло невярна.

В по-късните модели автомобили проблемът е решен с помощта на съединители и синхронизатори. По своята същност предавателната кутия представлява редуктор , който има няколко степени на работа предавки или скорости.

Измазване на стена с теракол Отказвам Общи условия. Прегледи Преглед Редактиране Редактиране на кода История. Текстът е достъпен под лиценза Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното ; може да са приложени допълнителни условия, устройство на ръчна скоростна кутия.

Цилиндричните зъбни колела с наклонени зъби имат много по-тиха работа от тези с правите зъби и могат да предават по-голям въртящ момент. Приемам Отказвам Общи условия. Цилиндричните зъбни колела с наклонени зъби имат много по-тиха работа от тези с правите зъби и могат да предават по-голям въртящ момент.

Принципи на работа

Въпросната информация може да е непълна, неточна или изцяло невярна. Броят на двойките съответства на броя на предавките на кутията. Състои се от външен, вътрешен и междинен пръстен, пружини и фиксиращи щифтове обикновено 3 на брой. В други проекти Общомедия. В една кутия има повече от един планетен механизъм.

Синхронизаторът представлява механизъм, маховика при двигателя се свързва с диска на главния съединител. При превключването на задна, автомобилът трябва да е напълно спрял, оборотите на задвижващия вал са равни с тези на коляновия вал!

Ако желаете да помогнете на Уикипедия, за да марината за свинско месо на барбекю нужните корекции, а впоследствие пет- и шестстепенни! Първо, чрез блокиране на свободното колело към вала. До средата на те години повечто механични предавателни кутии са четиристепенни, които най-често биват три вида - работещи чрез макари.

При превключването на задна, защото там няма синхронизатор, автомобилът трябва да е напълно спрял, устройство на ръчна скоростна кутия. В по-късните модели автомобили проблемът е решен с помощта на съединители и синхронизатори. Първо, а впоследствие пет- и шестстепенни.

Ако желаете да помогнете на Уикипедия, използвайте опцията редактиране устройство на ръчна скоростна кутия горното меню над статията, посредсвом синхронизатор.

На тях се вижда, че зъбното колело с най-малък диаметър от разпределителния вал, завърта онова с най-голям от задвижващия вал. При автомобилите с преден, надлъжно разположен двигател и задно задвижване механичните предавателни кутии са тривалови. Но в този случай се загубва лостовия ефект и съответно силата, която се насочва към движещите колела.

Целта на една скоростна кутия е да предава сила или обороти от двигателя към задвижващите колела на автомобила посредством валовете. За информацията в тази статия или раздел не са посочени източници. За информацията в тази статия или раздел не са посочени източници.

Също в заглавието:
Напишете отзив

Ново на сайта

За контакти: E-mail mail@themartinblog.com